martes, 26 de abril de 2016

LA RÚBRICA, AVALUAR PER APRENDRE.

En classe hem parlat de les rúbriques com a una eina molt útil per avaluar. És un mètode que serveix molt als alumnes, però que també serveix als professors ja que no només poden veure i tenir consciència del que s'avaluarà sinó que també té la base per poder tenir un aprenentatge més motivador i eficaç. A més, crec que és molt més efectiva si són els nins que realitzen la rúbrica  a classe de manera conjunta amb tots els alumnes.


Dins la meva curta experiència en les pràctiques mai hem realitzat una rúbrica per avaluar algun criteri o alguna cosa. També hem va sorprendre, un dia parlant amb la meva tutora de pràctiques, vaig comentar la rúbrica com a eina per avaluar el producte d'un centre d'interès que feien a classe. La professora hem va quedar mirant i me va dir que no sabia el que era, que mai n'havia sentit parlar. El fet hem va sorprendre ja que hem pensava que era un terme o una eina més generelitzada però per lo vist no.


Com he comentat abans pens que la rúbrica és una eina molt interesant per a avaluar i que ajuda a totohom a poder tenir les mateixes possibilitats a l'ora de posar una nota, ja que els alumnes saben a que s'enfrenten i això implica un aprenentatge més significatiu. Per exemple en una feina si saben els continguts i els ítems que seran avaluats ja podran veure que no tot són continguts i això ajudarà a no aprendre totes les coses de forma memorítica per ammollar-ho i ja, sino que es fixaran en altres coses tal vegada més importants que aquesta.

domingo, 24 de abril de 2016

ADAPTACIONS CURRICULARS

En el tema 4 del temari titulat l'aula com a centre de intervenció hem parlat de les adaptacions curriculars. No és la primera assignatura que ens dona material o temari sobre les adaptacions curriculars però si que és la primera que n'hem parlat una mica i que alguns companys y companyes han parlat de la seva experiència en la pràctica.

Dins la meva aula de pràctiques, si que es vera que hi ha alguns nins amb necessitats diagnosticades i alguns que no, com ja n'he parlat en alguna entrada anterior, però jo no he vist que cap tengui una adaptació curricular. També, cal dir que en el centre on estic, en primer cicle gairebé no fan exàmens però si que els pocs que hem fet les adaptacions als nens amb alguna necessitat han estat mínimes. Crec que és un bon aspecte ja que es basen amb el que aprenen a través dels projectes i dels centres d'inetrès i també amb l'evolució que van fent els alumnes. Podem dir que s'avalua majoritàriament amb l'observació del progressos i dels coneixements que els alumnes presenten. 

En la següent imatge podem veure un mapa conceptual on ens resumeix de forma molt esquemàtica les diferents adaptacions currriculars que hi ha. 



miércoles, 20 de abril de 2016

RACONS DE MATEMÀTIQUES

En aquesta entreda Volia parlar una mica dels racons que es fan a la meva escola de pràctiques. Com he dit en alguna entrada anterior, en la meva escola hi ha dos tipus de suport. En primer lloc tenim el suport que reben tres nins i que surten de l'aula. En segon lloc tenim el suport que reben tots els nins, on la PT entra dins l'aula i ella duu a terme la classe.

Aquest tipus de suport es realitza dues vegades per setmana i rep el nom de racons de matemàtiques i racons de català. En aquests racons, els alumnes asseguts amb el seu grup de treball (grups de 4 i un grup de 5) realitzaen diferents activitats o exercisis. Cada setmana realitzaen una activitat diferent, van rotant de racons i cada trimestre es modifiquen o es canvien els racons per què no es cansin de fer tot l'any el mateix.

En aquestaentrada volia parlar un poc més dels racons de matemàtiques que trobam a l'aula en aquest trimestre:



  • Sudokus: en aquest racó els nins tenen molts de sudokus de 4x4 amb dibuixos que han d'anar completant amb els dibuixos que falten. Depenent de la destressa que tenen els nins i de la facilitat en que n'aprenen, quan ja han fet uns 4 o 5 sudokus fàcils amb dibuixos passen a fer, individual o amb perelles, depenent de la situació, un sudoku fàcil però de 9x9.





Geoplans: en el trimestre passat van treballar amb geoplans forman figures i representant formes. en aquest trimestre, com que es treballa la simetria, es treballa la simetria amb els geoplans. per això han de copiar una forma però de manera que treballen diferents eixos de simetria.
  • Mercadet: per a aquest racço es tenen mols de productes que es poden tobrar en un marcat, dibuixats i amb el preu abaix. També tenen diners, tant monedes com billets. Els alumnes simulen que estan en un marcat, han de calcular quant els hi costa la compra, quant han de pagar i quin canvi han de tornar. 
  • Construccions: en aquest racó els nins tenen peces semblants al lego i han de construir una estructura, i despre´s han de respondre una sèria de preguntes sobre aquesta estructura. Aquesta estructura i les preguntes venen donades en diferents fitxes que una vegada que acabin aquest racó, les han hagut de fer totes. 
  • Taules de multiplicar: per a aquest racó es necessari la pissarra digital. En aquesta els hi posam una sèria de jocs per repesar les taules de multiplicar i ells van jugant, sempre treballant en equip. 






martes, 12 de abril de 2016

RACONS DE CATALÀ

En l'entrada anterior he parlat dels racons de matemàtiques que feim dins la meva aula de pràctiques. En aquesta explicaré els racons que feim a l'hora de català.

Personalment, crec que trebellar per racons ajuda molt a tots els nins i nines ja que tots van fent al seu ritme. A més, la mestra de suport entra dins l'aula i ajuda a tots els que ho necessiten i no només a aquells que presenten més dificultats a l'hora d'aprendre. També hi ha la tutora, que en aquesta hora es dedica sols a un grup ja que necessita gravar el racó.

Els racons que feim aquest trimestre són:


  • Gravacions: per a realitzar aquest racó, com he dit abans, és necesari la presència d'un mestre. el mestre dona una targeta als alumnes i aquests l'han de llegir un parell de vagades, l'han de practicar, i després la llegiran en veu alta i seran gravats per part de la mestra i després s'escoltaran per a veure com ho fan. Les frases que hi ha a la targeta són frases molt semblants, canviant algunes paraules i donant molta importància a les preguntes i a les exclamacions. D'aquesta manera, els alumnes han d'anar molt en compte a l'hora d'entonar les oracions. 
  • Cream un conte: per a aquest racó es necessari l'ús de la pissarra digital. Aquest racó consisteix en què els alumnes creen el seu propi conte, en grup. Per això utilitzen el programa StoryJumper. 


  • Comprensió lectora: en aquest racó els alumnes han de fer diferents fitxes de comprensió lectora. 







  • Daus: els alumnes tenen dos daus amb diferents imatges i els van tirant. El que els hi surt a la tirada els hi ha de servir per poder crear-se una història. 
  • Que pasa?: en aquest racó els alumnes tenen unes targetes amb imatges. els alumnes les han d'ordenar com ells vulguin i han d'escriure al quadern el que creuen que passa. 


lunes, 4 de abril de 2016

FUTBOL I AUTISME

El passat dia dos d'abril va ser el dia mundial de l'autisme. Com que hem fet el treball de l'autisme m'ha semblat molt interessant publicar aquesta entrada.

Vaig anar a veure el partit que jugava el dia 2 d'abril en RCD Mallorca, hi hem va sorprendre molt gratament el gest que van tenir. A la sortida dels vestuaris els jugadors van sortir amb alguns nins autistes de la ma i amb globus blaus que van amollar enlaire com podeu veure en el video, que hem va semblar molt interessant enrregistrar-lo.



Crec que ha estat un gest per part del club de futbol molt bó i molt acertat ja que al club li costa molt poc això però fa un gran favor a tots els que es conviuen amb persones autistes perquè es senten recolçats. Perquè hi ha cops que pareix que la gent que té familiars amb aquesta necessitat no es sent recolçada per la societat ja que pareix un tema poc profunditzat, un tema molt llunyà. Per això crec que és important remarcar i aprofitar el dia de l'autisme per a donar a conèixer-lo i per sensibilit-zar a tota la gent.

FAMÍLIA I DISCAPACITAT

Amb aquesta imatge vull parlar un poc del tema familia y discapacitat.   Com hem parlat a classe y amb la gran xerrada que ens va venir a fer en Carlos i la seva mare tenir un fill o una fila amb discapacitat pot semblar molt dificultós i perjudicial per a la família. Però tot pot canviar segons com es vegin les coses i el punt de vista que es miri.

Hem vist que la majoria de famílies han de passar per una sèria d'etapes abans d'aceptar i comprendre be la discapacitat o les necessitats del se fill. Aquestes etapes les podem resumir en el següent quadre:




Crec que és normal que les famílies el primer que facin és negar-se i no aceptar la discapacitat del seu fill. Molts de pares i mares deuen pensar que no és vera i quan ho comencen a reconèixer pensen que perquè a ells i arriben a la segona fase, la de culpabilitat. Els pares creuen que tenen la culpa de què els seus fills siguin així. Tal vegada costa molt aceptar que hi ha moltes causes que provoquen aquestes discapacitats i que no són ells els culpables. A partir d'aquesta etapa arriba la depresió, ja que veuen que el seu fill o la seva filla no és igual que els altres i que té una discapacitat. Aixó condueix cap a la ira gairabé contra el món en general. Ja que estan enfadats perquè els hi ha tocat a ells.

La darrera fase la de reconèixement i d'aceptaciò arriba quan la situació familiar s'ha normalitzat i els pares se'n han adonat de què sí, tenen un fill amb discapacitat i que han de lluitar junts i ajudar-lo en tot el que puguin ja que simplement és un nin com qualsevol altre però que necessita alguna ajuda extra.  Quan s'ariba a aquest fase, crec, que és quan més unida està la família i que això farà que sigui una família més unida i més forta.  I com en va dir la mare den Carlos, jo el puc ensenyar a ell, però ell també m'ha ensenyat moltes coses que mai haria pogut aprendre.